Artikel

'Kieft zit niet meer in de schuldsanering, dus het project is geslaagd'

Michel van Egmond (47) is dankzij bestellers Gijp, Kieft en Topshow de best verkopende auteur van Nederland. Zijn laatst...

Michel van Egmond (47) is dankzij bestellers Gijp, Kieft en Topshow de best verkopende auteur van Nederland. Zijn laatste boek gaat over Feyenoord, de club waarmee hij een haat-liefdeverhouding heeft.

Het hele interview lees je in onze Grote Interviewspecial, hier alvast een paar rake quotes.

Gijp en Kieft

Dankzij de bestsellers Gijp en Kieft hebben beide hoofdrolspelers veel geld verdiend. Maar volgens van Egmond verandert dat de relatie met hen niet. “Van der Gijp had al heel veel geld toen we eraan begonnen, dus die deed het helemaal niet voor het geld. Voor Kieft was het een ander verhaal, de insteek voor hem was het geld, grotendeels. En dat is helemaal gelukt, dat project beschouw ik als honderd procent gelukt. Hij is nu schuldenvrij, hij zit niet meer in de schuldsanering en hoeft het geld dat hij verdient met zijn werk niet gelijk weer af te staan. Ook is hij terug bij de moeder van zijn eerste kind. Op dat boek ben ik echt trots.”

Dagboek

Zoals gezegd is Kieft zijn meest bijzondere project. “Het is zo gek als iemand die je nauwelijks kent opeens uit het niets al zijn innerlijke worstelingen op tafel gooit en zijn dagboeken geeft.” Michel van Egmond voelde zich echter wel een beetje bezwaard, en hij heeft Wim Kieft er dan ook niet toe gedwongen om zijn dagboeken te geven. “Kieft zei: Je mag ze hebben. Je mag ermee doen wat je wil.” Van Egmond was er echt blij mee, zijn eerste reflex was: “Ik heb goud in handen.”

Tv-roem

Volgens van Egmond wordt niemand leuker van tv-roem. Hij gaf eerder te kennen dat het probleem is dat de omgeving van zo’n tv-persoonlijkheid zich gaat aanpassen aan de status die het betreffende persoon krijgt. “Alleen maar door het feit dat je met je kop op dat scherm bent.” Volgens van Egmond maken mensen je belangrijk en gaan ze slijmen. “Men gaat je ook dingen geven. Het begint met kleine dingen, dat je bijvoorbeeld je eigen auto niet meer hoeft in te parkeren, en het eindigt bij René bijvoorbeeld dat hij gratis auto’s op kan halen bij garages. Als je dat 24 uur per dag hebt en alles wat je zegt interessant is, dan ga je daar kennelijk vroeg of laat in geloven.”